Физика

за сваког по нешто

Пријемници звука

Преузми Word документ

Звучни таласи су лонгитудинални таласи. Честице осцилују тако да настаје њихово наизменично згушњавање и разређивање – звучни талас. Посредник између звучног извора и ува, најчешће, је ваздух. Притисак ваздуха се периодично мења у свим тачкама средине кроз коју се шири звучни талас.

zvuk

Звучни талас у уху изазива осциловање бубне опне, што ствара осећај чујности звука. Вибрације бубне опне се помоћу ушне течности преносе до ушних живаца. Механички таласи се претварају у нервне импулсе. Нервни импулси се преносе у мозак који их обрађује као информације и ствара доживљај слуха.

uvo

Амплитуда осциловања бубне опне даје човеку податак о јачини звука, а брзина треперења о фреквенцији.

Улога ува као органа чула слуха није само да региструје звучне таласе, већ и да одреди локацију одакле звук долази. Уво које је окренуто извору звука региструје звук раније од оног на супротној страни (јавља се фазна разлика), односно чује га гласније. Ове разлике у чујности се прерађују у мозгу и добијају се информације о локацији са које долази звук. Међутим за одређивање тачне локације звука човеку није довољно само чуло слуха, већ и чуло вида.

За уво можемо да је субјективни пријемник звука, јер не омоугаћава да одредимо стварну (објективну) јачину звука.

 

У објективне пријемнике звука спадају микрофони.

Електродинамички микрофон – претварање механичких осцилација у електричну струју помоћу електромагнетне индукције.

2017-01-23_10-01-20

Звучни талас изазива осциловање елестичне мембране. Заједно са мембраном осцилује и калем, који се налази у магнетном пољу. У калему се индукује електрична струје која се одводи на појачивач.

Кондензаторски микрофон – промена капацитивности кондензатора под утицајем механичких таласа.

2017-01-23_10-02-38

Еластична мембрана представља предњу плочу кондензатора. Звучни талас изазива осциловање еластичне мембране, што доводи до промене растојања између плоча кондензатора. То условаљава промену капацитивности кондензатора, а тиме промену количине наелектрисања на плочама, што доводи до појаве индуковане електричне струје.

 

 

 

Карактеристике звука Инфразвук и ултразвук