Физика

за сваког по нешто

Инфразвук и ултразвук

Преузми Word документ

zvuk 3

Инфразвук – механички таласи (лонгитудинални) чија је фреквенција мања од 20 Hz (од 0,1 до 20 Hz).

Због великих таласних дужина (у ваздуху 17 до 34 метара) ови таласи лакше савладавају препреке на које наилазе – заобилазе препреке, па могу да се простиру на веома велика растојања.

Природни извори инфразвука су олује, таласи, лавине, земљотреси, вулкани, водопади, муње и турбуленције ветра. Инфразвук могу да производе машине, мотори, моторне тестере, експлозије граната, пуцањ из артиљеријских оруђа. Може да се јави и приликом померања предмета великих површина.

Занимљивости:

 • Фреквенције звука испод 20 Hz се не доживљавају као звук већ као вибрације на бубној опни. Инфразвук може довести до трајних оштећења слуха или до његовог погоршања, зависно од јачине надражаја и његовог трајања. Инфразвук се осећа по читавом телу као осећај потресања или вибрације.
 • Сложен језик слонова у великој мери се заснива на инфразвуку, с фреквенцијама од 15 до 35 Hz, што омогућује одвојеним члановима породице да се споразумевају на даљину и до десетак километара. Осим слонова, примећено да споразумевање инфразвуком остварују китови, нилски коњи, носорози, жирафе, окапи и алигатори. Китови се могу споразумевати и на неколико стотина километара инфразвуком. Неки научници тврде да и птице селице користе инфразвук на свом путу.
 • Рибе опажају ултразвук због чега могу да осете приближавање буре.
 • За време цунамија у Индијском океану 2004., примећено је да су животиње побегле из угроженог подручја знатно пре него је цунами стигао. Претпоставља се да су побегле због инфразвука који је најавио цунами.
 • Инфразвук се користио још у Првом светском рату, да би се одредио положај артиљерије. Један од зачетника проучавања инфразвука је био француски научник Владимир Гавреу (рођен у Русији као Владимир Гавронски). Док је проучавао инфразвук приметио је бол у уву и подрхатавање лабораторијске опреме. Уочио је да инфразвук долази од вентилатора и инсталације за ваздух.
 • Последњих година с појавом све веће изложености човека различитим облицима буке све се више истражује и утицај инфразвука на здравље, па је тако откривена и нова виброакустичка болест. То је хронична прогресивна и кумулативна болест која настаје као последица дуготрајне изложености звука ниских фреквенција (испод 100 Hz) и инфразвука уколико је интензитет био већи од 110dB. Oва се болест јавља код људи којима је тело изложено прегласној музици на ниским фреквенцијама или радницима који рукују машинама који производе инфразвучне вибрације. Последице (и симптоми) болести могу бити вишеструки: поремећаји у понашању, страх, проблеми визуелне перцепције, поремећај равнотеже, епилепсија, мождани удар, неуролошка оштећења, срчани инфаркт, самоубиство… Посебно су опасне фреквенције од 1 до 7 Hz (могу изазвати чак и смрт).
 • Инфразвук може изазвати и резонанцију унутрашњих органа код човека. Познати су неповољни утицаји прекомерне буке и вибрација на исход трудноће.

Поред штетних дејстава, инфразвук може да се користи у медицини (лечење, масажа) и за војна извиђања.

 

Ултразвук – механички таласи (лонгитудинални) са фреквенцијама већим од 20000Hz.

 • испуштају делфини, слепи мишеви (35-70kHz) – оријентација и сналажење

Ултразвучни таласи имају знатно већу енергију од звучних.

Због мале таласне дужине (мање од 17mm) ови таласи се одбијају од препреке на коју наилазе што омогућава њихову широку примену у различитим областима.

Користе се

 • у техници за откривање грешака, обраду материјала, добијање квалитетних слика, скидање мрља, прљавштине, рђе и масних наслага у ултразвучним кадама
 • у медицини – снимање унутрашњих органа
 • за стерилизацију животних намирница
 • мерење дубине океана и мора

Принцип коришћења је врло једноставан: одашиље се ултразвучни талас, који се одбија од препреке па се на основу времена потребног да се талас врати одређује удаљеност и облик објекта.

 

 

Пријемници звука Доплеров ефекат