Физика

за сваког по нешто

Увод

Преузми Word документ

Има доста предмета који су мали или су удаљени па не могу да се лепо виде голим оком, а многи објекти уопште не могу да се виде голим оком. За посматрање оваквих предмета и уочавање детаља на њима користе се оптички инструменти. У њима се на различите начине комбинују огледала, призме и сочива.

Приликом конструкције оптичких инструмената користе се особине огледала, призми и сочива да мењају правац простирања светлосних зракова и да могу да формирају умањене или увећане ликове премета. Помоћу оптичких инструмената се најчешће добијају увећани ликови посматраних предмета.

Oсновно својство оптичких уређаја је увећање. Увећање оптичких уређаја непосредно је повезано са појмом видни угао.

Видни угао је угао који заклапају зраци, који полазе од граничних ивица предмета или његовог лика (који се посматра као предмет) и пролази кроз оптички центар сочива.

Оптички инструменти предмете виде под већим видним углом него при непосредном посматрању без оптичких инструмената (“голим оком“).

Увећање оптичких инструмената:

u=\frac{tg\theta}{tg \varphi}

\theta – видни угао предмета који се посматра оптичким инструментом

\varphi – видни угао под којим се види предмет без оптичког инструмента, на истом растојању, као и при посматрању кроз оптички инструмент.

 

 

 

  Око